Apeldoornse Ruiter Kampioenschappen

Dit jaar is CBP mede sponsor van de ARK. Een mooi sportevenement in een prachtige omgeving. Qua MVO is het unieke van de ARK dat daar ook de niet bij de hippische sportbond aangesloten ruitertjes uit de gemeente Apeldoorn mogen deelnemen. Dat maakt het heel laagdrempelig en toegankelijk voor de ruitertjes met een smalle beurs. Bovendien is de gehandicapte Wilma Moerman – zij zit in haar rolstoel op een speciaal geprepareerd rijtuig – al eens Apeldoorns Kampioen Mennen geweest.

De ARK zijn ontstaan uit de voor autochtone oudere Apeldoorners bekende “Levade”. In 1963 was de Koninklijke Federatie van Landelijke Rijverenigingen op zoek naar een geschikt terrein om haar nationale kampioenschap ‘de Levade’ te kunnen verrijden. Men zocht een centraal in Nederland gelegen plek.

Enkele Apeldoornse ‘paardenmannen’ meenden dat de bosweiden in Natuurpark Berg & Bos een prima locatie zou zijn en zo werd dit terrein door hen aanbevolen. De KNF wilde echter niet over één nacht ijs gaan en stelde voor eerst een proefconcours op het terrein te houden om de mogelijkheden eens goed te testen. De Apeldoorners bedachten als éénmalig te houden proefconcours een plaatselijk ruiterkampioenschap, waarbij een paar honderd lokale ruiters op het terrein moesten dressuur rijden en springen, onder toeziend en keurend oog van de KNF-functionarissen.

Op een paar te nemen maatregelen na werd de locatie perfect bevonden voor de ‘Levade’. Vanaf dat moment trok dat ruiterfeest jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Apeldoorn, totdat de KNF over haar eigen terrein in Ermelo ging beschikken. Maar een plaatselijk ruiterkampioenschap bleek ook zó goed in de smaak te vallen bij de Apeldoornse ruiters en amazones, dat die hier graag een vervolg aan zagen. En dat was de geboorte van de Apeldoornse Ruiter Kampioenschappen (ARK).

Voor meer informatie: http://www.apeldoornseruiterkampioenschappen.nl/index.html