Geschiedenis van CBP

 

 

Al sinds 1997 adviseert CBP organisaties bij zeer diverse inkoopvraagstuken, van het opzetten en ontwikkelen van inkoopafdelingen tot het begeleiden van complexe inkooptrajecten. Toen CBP werd opgericht lag de nadruk op inkoop in de private sector. In maart 1998 kreeg CBP de eerste opdracht in de publieke sector: het opzetten van een inkoopafdeling voor Gemeente Apeldoorn waarbij ook twee ambtenaren van de gemeente tot inkoper worden opgeleid. Met de focus op deze opdracht werd in april 1998 Jan Blom aangetrokken. De eerste werknemer bij CBP was daarmee een feit. Inkoop in overheidsland was een totaal nieuw onderwerp voor die sector. Het behalen van besparingen door bundeling van inkoop en slimme inkoop was destijds het hoofdthema; van Europees aanbesteden en rechtmatigheid was nog bijna geen sprake.

Dat CBP als inkoopadviesorganisatie betrokken was bij één van de eerste gemeenten die begon met professioneel inkopen was opzienbarend. En toen ook nog bleek dat de aanpak heel succesvol was, bleef dat niet onopgemerkt bij collega gemeenten. Dit was de start voor de groei van het aantal opdrachten binnen de publieke sector.

Door de verwerving van nieuwe opdrachten, zowel in de private als in de publieke sector, groeide CBP gestaag. Van 3 medewerkers in 1998 tot de bijna 30 medewerkers op dit moment. Door goede contacten met de Hanze Hogeschool en Saxion Hogeschool, kunnen veel studenten stage lopen en afstuderen bij CBP. Vele talenten zijn daarna blijven hangen als consultant, zodat CBP nog altijd een bedrijf is met een aantal jonge gemotiveerde consultants.

In 2007 bereikte Sjoerd Oskam met Hans Ewalts en Jan Blom overeenstemming over de verkoop van de aandelen van CBP. Sinds januari 2008 leidt Sjoerd CBP dan ook als algemeen directeur.

In 2012 heeft Joost Haverkate de ambitie uitgesproken om partner te worden bij CBP. Dit is door Sjoerd met enthousiasme ontvangen en na enkele gesprekken zijn Sjoerd en Joost tot overeenstemming gekomen. Per 1 januari 2013 is Joost partner geworden bij CBP en maakt hij samen met Sjoerd deel uit van het huidige directieteam.