Officiële opening Comenius Beroepsonderwijs & Mavo - Capelle aan den IJssel

Datum: January 26, 2015
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: CBP, Steven Dijksma

Officiële opening Comenius Beroepsonderwijs & Mavo - Capelle aan den IJssel

Bron: Rau.eu

In 2011 raakte ik vanuit International Tender Services (ITS) B.V. betrokken bij de voorbereidingen van de nieuwe huisvesting van ‘een school’ in Capelle aan den IJssel. Nog niet wetende wat een prachtig project dit zou worden, schoof ik aan bij een enthousiaste en vooral zeer betrokken projectgroep in een tijdelijk noodgebouw aan de Lijstersingel 2, tevens beoogd locatie voor de nieuwbouw.

Al snel werd mij duidelijk dat de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) en het Comenius voor de enorme opgave stonden om met een zeer krap budget, van circa EUR 14 miljoen, een duurzame en toekomstbestendige huisvesting te realiseren voor zowel de Mavo (mavo/pre-havo) als het Beroepsonderwijs (vmbo basis/kader) met een gezamenlijke oppervlakte van circa 10.000 m2. De ‘gebruiker’ zou bestaan uit ruim 900 leerlingen en meer dan 100 docenten en onderwijsondersteuners en werd ondanks het krappe budget door de projectgroep als hoogste prioriteit aangemerkt.

Uiteindelijk is er voor gekozen een bouwteam op te richten waarin het CVO/Comenius, de ontwerpende disciplines en de uitvoerende disciplines gezamenlijk zitting nemen en samenwerken. Na dit besluit heb ik samen met een collega van ITS de Europese aanbestedingen opgestart voor het risicodragend projectmanagement, de constructeur en de architect.

Er bleek in de markt enorm veel animo voor het project te zijn, waarna middels een zorgvuldig doorlopen aanbestedingsproces de partners voor het bouwteam werden geselecteerd. Het winnende ontwerp kwam voorts van architectenbureau RAU en sloot het meest aan bij de vraag vanuit het Comenius om op passende wijze twee scholen samen te brengen in één gebouw, waarbij aansluiting wordt gezocht bij het aanpalende Havo/Vwo-gebouw middels de ‘leerbrug.’

Na het succesvol afronden van deze aanbesteding in 2012, is het project overgedragen aan Kleissen en partners, de bouwprojectmanager, en is het bouwteam verder gegaan met het verwezenlijken van de droom van het nieuwe Comenius aan de Lijstersingel.

Twee weken geleden ontving ik een uitnodiging om de officiële opening bij te wonen welke afgelopen vrijdag, 26 januari 2015, plaatsvond. Na een hartelijk welkom bij binnenkomst door Veronica Pors (directeur beroepsonderwijs) - die mij gelijk bij haar collega Herma Verbeij (directeur mavo/pre-havo/lyceum) introduceerde als “dit was de jongen die er vanaf het begin bij betrokken was toen er nog geen steen op elkaar gestapeld was!” – heb ik mijn ogen uitgekeken in een prachtige accommodatie die zoveel meer ademt en uitstraalt dan gewoon ‘een school’ in Capelle aan den IJssel. Dat het gelukt is te voldoen aan de normen voor ‘Frisse scholen’ heeft hier zeker een bijdrage aan geleverd.

Met recht is men trots op het eindresultaat bij het CVO/Comenius en ik heb er ook alle vertrouwen in dat ‘de gebruiker’ zich de komende decennia thuis zal voelen in deze moderne, praktische en vooral leerzame omgeving.

Voor meer informatie: