'Verplicht opleggen social return in aanbestedingen werkt niet'

Datum: September 15, 2014
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: Service Management

Verplicht opleggen van social return is niet de oplossing om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Ondernemers voelen zich wel degelijk verantwoordelijk voor deze doelgroep, maar een dwang via aanbestedingen werkt niet.

Dat zeggen werkgeversvoorzitters Hans de Boer van VNO-NCW en Michaël van Straalen van MKB-Nederland vandaag in een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad.

Aanbestedingen
Steeds meer overheden leggen ondernemers een social return verplichting op via aanbestedingen. Ondernemers lopen tegen veel problemen aan hierdoor, stellen De Boer en Van Straalen. "Tien procent van de aanneemsom besteden aan het aan het werk helpen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt is een onmogelijke opgave."

Zij vervolgen: "Mensen met de goede diploma's of vaardigheden zijn niet vinden. Of het betekent dat vakkundige medewerkers die al jaren bij het bedrijf in dienst zijn ontslagen moeten worden. Voor extra personeel is in de regel geen geld. Wie niet aan de eis kan of wil voldoen maakt daardoor ook geen kans op de opdracht."

Financieel belang
De bedoelingen van gemeenten zijn veelal goed. Maar ze hebben ook een financieel belang. Geld dat wordt bespaard op uitkeringen kan vrij worden ingezet voor bijvoorbeeld het aanleggen van verkeersdrempels, stellen de werkgeversvoorzitters.

Wat is het alternatief? De kans op duurzame resultaten neemt sterk toe als overheden de moeite nemen in gesprek te gaan met ondernemers over de (on)mogelijkheden voor het aan het werk helpen van mensen, stellen De Boer en Van Straalen.

Geen dwang
Zij besluiten: "Daar is geen dwang via aanbestedingen voor nodig. Ondernemers zijn welwillend om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, zolang dit op een manier gebeurt die past bij de situatie van de onderneming."