Richtlijnvoorstellen aanbesteden aangenomen door Europees parlement

Datum: January 16, 2014
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: CBP, Naomi van 't Hof

Woensdagmiddag heeft het Europees Parlement de richtlijnvoorstellen aanbesteden aangenomen: klassieke aanbestedingen (620 stemmen voor, 31 tegen en 30 onthoudingen), publieke nutsfuncties (618 stemmen voor, 36 tegen en 26 onthoudingen) en concessies (598 stemmen voor, 60 tegen en 18 onthoudingen).

 Met het aannemen van het voorstel heeft het parlement circa 90 amendementen in het voorstel voor het gunnen van overheidsopdrachten (klassieke richtlijn) aangebracht. In de nieuwe richtlijnen kunnen behalve de prijs ook kwaliteit, milieueffecten, sociale factoren en innovatiepotentieel een rol spelen bij de keuze voor een aanbieder. De rapporteur van het parlement voor de aanbestedingsrichtlijn Marc Tarabella: 'Met de introductie van nieuwe criteria komt er een eind aan het dictaat van de laagste prijs en wordt kwaliteit weer doorslaggevend'.

 Alle geamendeerde voorstellen worden nu voorgelegd aan de Raad. Indien deze de voorstellen binnenkort ook aanneemt zullen de nieuwe richtlijnen binnen 24 maanden in de Aanbestedingswet worden verwerkt.

Bron: http://www.europarl.europa.eu/news/nl/news-room/content/20140110IPR32386/html/Publiek-aanbesteden-kwaliteit-belangrijker-dan-prijs-alleen