Gemeente Oldambt besteedt voor de komende tien jaar het onderhoud aan gemeentelijke wegen uit!

Datum: November 15, 2013
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: CBP, Jan Blom

Vandaag wordt in Winschoten (Gemeente Oldambt) het 10-jarig contract wegenonderhoud voor de Gemeente Oldambt feestelijk ondertekend. Dat feestelijke tintje mag ook wel want er is een bijzonder groot financieel en kwalitatief voordeel behaald na deze door inkoop Oldambt in samenwerking met CBP uitgevoerde BVP aanbesteding.

Gemeente Oldambt, 12 november 2013

Speciale aandacht voor een speciaal contract

Gemeente Oldambt besteedt voor de komende tien jaar het onderhoud aan gemeentelijke wegen uit!

Op vrijdag 15 november wordt een bijzonder contract ondertekend. Dan zetten de Oldambtster Wegenbouw Combinatie (OWC) en de gemeente Oldambt hun handtekening onder de overeenkomst. De combinatie bestaat uit het regionaal bekende bedrijf Koen Meijer B.V. en het landelijk opererende MNO Vervat. De OWC is vanaf 15 november 2013 verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gemeentelijk wegennet. Een bijzonder contract omdat je een dergelijke lange looptijd nog weinig ziet in gemeenteland.

Voorzet Raad

Toch is deze manier van aanbesteden niet uit de lucht komen vallen. Voor de herindeling werkte de gemeente Reiderland, voor wat betreft het uitbesteden van het wegenonderhoud, op een vergelijkbare manier. Het was de gemeenteraad die richting het college aangaf te onderzoeken of deze opzet ook mogelijk is voor de gemeente Oldambt.

BVP

Deze aanbesteding is aangepakt via een BVP traject, wat staat voor Best Value Procurement. Er wordt in een dergelijk traject voornamelijk de focus gelegd op de expertise uit de markt. Het hele proces heeft bijna een jaar in beslag genomen, maar daar staat dan ook een fantastisch resultaat tegenover.

De aannemer kan nu voor een periode van tien jaar gericht mensen en materialen inplannen, hierdoor ontstaan synergievoordelen wat zich uit in een financieel voordeel voor beide partijen. Door de lange looptijd van het contract biedt het veel mogelijkheden voor het inzetten van Social Return. Dit kan onder andere door het gericht aanbieden van opleidingen om mensen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.