Commissie van Aanbestedingsexperts bekend

Datum: March 28, 2013
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: Ministerie van EZ

Vanaf 1 april 2013 komt er een zogeheten 'Commissie van Aanbestedingsexperts' die bemiddelt en niet-bindend advies geeft bij klachten over aanbestedingsprocedures. Mr. Joop Janssen, advocaat aanbestedingsrecht, en prof. mr. Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht, worden voorzitter en vicevoorzitter van de commissie. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

De commissie geeft onafhankelijk advies aan ondernemers en aanbestedende diensten – zoals gemeenten en provincies - over klachten met betrekking tot aanbestedingsprocedures. Hiermee dragen de experts bij aan het vinden van een oplossing bij aanbestedingsklachten en zorgt men ervoor dat de kennis bij ondernemingen en aanbestedende diensten over aanbestedingen toeneemt.

Twee leden

De commissie bestaat uit twee leden die beiden zijn geselecteerd door vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en ondernemers. Het gaat om:

  • voorzitter mr. Joop Janssen, advocaat aanbestedingsrecht bij advocatenkantoor Stibbe Amsterdam;

  • vicevoorzitter prof. mr. Chris Jansen, hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit.

Ze zijn benoemd voor een periode van twee jaar, en kunnen worden herbenoemd. Bij de werkzaamheden kan de commissie zich laten bijstaan door aanbestedingsexperts, waarvoor op dit moment een selectieprocedure loopt. De start van de commissie valt samen met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet op 1 april a.s.