MKB-Infra-Bedrijven gaan socialer ondernemen

Datum: November 24, 2011
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: TNO

Hoe kunnen MKB-bedrijven in de Infra-sector samenwerken met gemeenten om uitkerings-gerechtigden aan het werk te helpen? Vijf bedrijven gaan met gemeenten met kennis van TNO aan de slag om te leren hoe zo’n samenwerking tot een win-winsituatie kan leiden. Doel: meer mensen duurzaam aan het werk, een groter reservoir aan inzetbaar personeel, een goed draaiend bedrijf. De leerervaringen worden met behulp van MKB-Infra uitgedragen in de sector.

Bedrijven in de Infra-sector (Grond- weg- en waterbouw, GWW) hebben in toenemende mate te maken met gemeenten en andere overheden die werken (Europees) aanbesteden en daar “social return” bij toepassen. Social return betekent verplicht inzetten van uitkeringsgerechtigden bij het aanbestede werk voor een deel van de aanneem- of loonsom. De schaal van Europese aanbestedingen overschrijdt vaak de mogelijkheden van een MKB-bedrijf. Anderzijds staan MKB-bedrijven in de sector open voor de inzet van uitkeringsgerechtigden. Zij zien kansen om gemeentelijke doelgroepen als extra wervingsmogelijkheid voor personeel in te zetten. En nieuw personeel zullen ze in de toekomst hard nodig hebben.
BIJDRAGE AAN DUURZAME INZETBAARHEID
TNO deed veel onderzoek naar samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven bij werkgelegenheidsbeleid, naar social return en naar “inclusief werkgeverschap”. In dit kennisoverdrachtproject gaan vijf MKB-bedrijven vanaf 15 november 2011 een half jaar actief aan het werk met de TNO-kennis: Jac. Barendrecht Infra, Lindeloof BV, Van der Meer BV, Schagen Groep, Verboon Maasland BV. Zij leren via workshops en individuele werksessies van TNO al doend hoe zij optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden om actief samen te werken met gemeenten om uitkeringsgerechtigden in te zetten. Binnen of buiten aanbestedingen met social return. En hoe ze in hun bedrijf zó met de nieuwe medewerkers kunnen omgaan dat deze werken naar vermogen en duurzaam inzetbaar worden.
De kennis van TNO en de ervaringen van de bedrijven worden aan het eind van het project verder uitgedragen in de sector. Dat gebeurt in samenwerking met branche-organisatie MKB-Infra.