Aanbestedingswet moet verplichtend karakter krijgen

Datum: September 29, 2011
Categorie: Algemeen inkoopnieuws
Auteur: VNO-NCW

De nieuwe Aanbestedingswet die volgende week wordt behandeld door de Tweede Kamer, gaat nog niet ver genoeg, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Het midden- en kleinbedrijf krijgt nog onvoldoende toegang tot overheidsopdrachten. De gids waarin staat wat redelijke eisen zijn die overheden kunnen stellen, moet verplicht worden gesteld.

Kleine bedrijven komen nu niet altijd in aanmerking voor overheidsopdrachten omdat bijvoorbeeld de omzeteisen te hoog zijn of bedrijven meerdere soortelijke projecten op hun naam moeten hebben staan. Dan vallen startende ondernemingen meteen af. In de nieuwe Aanbestedingswet staat dat eisen 'proportioneel' moeten zijn. Het bedrijfsleven heeft samen met de overheid een gids gemaakt waarin dit wordt uitgewerkt. Die gids is nu een vrijwillige keuze, maar zou verplicht gesteld moeten worden, stellen de ondernemingsorganisaties.

Zij willen verder dat werken tot 1,5 miljoen euro en leveringen en diensten tot de Europese drempels in de regel niet openbaar aanbesteed hoeven te worden. Dit levert aanzienlijk minder administratieve lasten op. Wel moet de transparantie worden gewaarborgd.